Sunday 17 June 2007

Blogme.gr

Η 21η Ιουνίου, ημέρα εκδίκασης της δίκης του Αντώνη Τσιπρόπουλου είναι κοντά. Η συγκεκριμένη υπόθεση απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή μας, καθώς το αποτέλεσμά της μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά επικίνδυνο για την ελευθερία του λόγου δεδικασμένο, όπου ο οποιοσδήποτε σε κείμενό του παραπέμπει σε κείμενο κάποιου άλλου, θα γίνεται συνυπεύθυνος με το συγγραφέα για το περιεχόμενο του κειμένου στο οποίο παραπέμπει.
Προφανώς, στόχος είναι ο εκφοβισμός έτσι ώστε η οποιαδήποτε φωνή αντίθεσης (έστω και ακραία) σε συγκεκριμένα πιστεύω να ακούγεται μόνη της, χωρίς δηλαδή να δημιουργείται γύρω από αυτή ένα κύκλωμα προσυπογραφής, με φυσικό επακόλουθο την αποδυνάμωσή της. Για να δώσω ένα παράδειγμα, οι γιατροί οι οποίοι ονοματίζονται από την Αμαλία Καλυβίνου στο blog της, θα είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν την καταδίκη όλων όσοι (και εμένα μαζί) βάλαμε στη σελίδα μας link προς το fakellaki (τι ιδέες βάζω τώρα...). Ένας τέτοιος κίνδυνος θα λειτουργούσε για πολλούς αποτρεπτικά στο να διαδώσουν τα λεγόμενα της Αμαλίας, με αποτέλεσμα η σπίθα της να μην εξελισσόταν σε φωτιά και η ιστορία της να έμενε στην αφάνεια. Διάλεξαν δε οι μηνυτές, για να μη γίνουν άμεσα αντιληπτές οι προθέσεις τους, να μηνύσουν τον κάτοχο της συγκεκριμένης σελίδας που αποτελεί ιστότοπο αποδελτίωσης blogs (τόπο δηλαδή απλής παράθεσης ιστοσελίδων, χωρίς καμία χροιά ή άποψη).
Σε εποχές βαθύτατης ηθικής, πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης, όπου κάποιος διώκεται για σύνδεσμο στη σελίδα του, όπου από κάποιους η αξία των βιβλίων μετριέται με το βάρος τους, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπογράψουμε την αντίθεσή μας στη δίωξη του Αντώνη Τσιπρόπουλου.

1 comment:

  1. Eίχα καιρό να δω το blog σου και τώρα με την ευκαιρία είδα και το ποστ για την δίκη.
    Έψαξα λίγο στο internet και είδα οτ έχει γίνει και θέμα στα μεγάλα ειδησιογραφικά sites. Ήταν όμως επακόλουθω να συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο για να ταράξει τα νερά. Η τσάμπα και φτηνή πρόσβαση δεν είναι "καλή" για όλους.
    Μη ξεχνάς οτι αντίστοιχα το you tube το νέο mtv για πολούς και όχι μόνο, κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει μιας και το περιεχόμενο του πολλές φορές είναι απίστευτό.
    Ποιός όμως τολμά να πειράξει ένα site που πουλήθηκε 1,8 δισ δολάρια αν θυμάμαι καλά.
    Φαντάσου τί θα γινόταν αν τα blog ήταν τόσο ενεργά μετά τα γεγονότα στη Γένοβα ή το Seatle;
    Οι μεγάλες εταίρίες έχουν ήδη σε υποσημειώσεις όταν πρόκειται για link ότι δε φέρουν καμιά ευθύνη για το περιεχόμενο.
    Φιλιά πολλά και καλημέρα από το Κιλκίς.

    ReplyDelete